Nieuws - Voel jij je vrij?  


december  2016 

"... to find freedom in all and everything. Inside instructions and without instructions."
"... it is not about finding your self but to follow your self." - Kathy Altman -

Gisteravond draaide ik ouderwets wat meer 'techno'muziek dan gebruikelijk en via mijn dans merkte ik dat er veel energie gerelateerd aan boosheid vrij kwam. Toch was het heerlijk om dit via mijn dans de ruimte te mogen geven. Echter niet iedereen kan deze muziek waarderen dus draaide ik daarna wat lichtere muziek. Even voelde ik me beperkt door mijn rol als docent en de muziekkeuze die ik 'moest' maken. Maar al snel besefte ik dat alleen ik mijzelf beperkte. Herinnerde mij bovengenoemde quote en danste mijn momentum van woede op de lichte lyrische muziek. Een dubbele bevrijding: van opgeslagen energie en van beperkende gedachtes...

Als docent, ongeacht welke dansvorm ik doceer, ben ik constant zoekend naar de balans van de juiste dosering van uitleg, instructie en de dans laten gebeuren. Tussen faciliteren, doceren en minder en minder te 'entertainen'...
Soms gaat dit vanzelf, soms zoekend. Dat laatste bijvoorbeeld als ik overloop van enthousiasme door studie over de onderliggende wijsheid van de dans en daar van alles over wil uitleggen ... bemerkte ik weer tijdens mijn eerste avondlessen in OpenFloor.... Of als ik meerdere dansers zie worstelen met een bepaald ritme, bodypart of iets anders. Dan bedenk ik daar een hele les voor en vervolgens komen deze dansers die ene les niet dansen... Zo ontvang ik als docent mijn welkome en niet welkome leermomenten naar balans ;-).

Maar nu weer even terug naar jou als danser:
wat de ene danser als beperkende instructie ervaart is voor de andere een welkome uitnodiging. En andersom. Voor de ene is een loze ruimte een welkome vrijheid, voor de andere een leegte waar men zich enigszins verloren voelt. Beide kanten kun je als beperking ervaren of juist als een inspiratiebron.
Zo zijn eigenlijk alle instructies vrijblijvende uitnodigingen om je dans te inspireren, te verdiepen, te onderzoeken, om te ontdekken, te ontwikkelen, van gewoonte naar vrijheid te bewegen en om vele andere redenen. Uitnodigingen die je mee kunt nemen of naast je neer kunt leggen tijdens de dans. Dit geldt ook voor de aangeboden muziek, de dans van je mede dansers waarmee je indirect of direct samen danst en zelfs voor de visuele installaties ofwel 'altaren'. Allen en alles zijn brandstof voor je dans. Ongeacht of deze brandstof wel of niet welkom is. Iedere danssessie is een open dansruimte die samen wordt gecreëerd en gedragen, het is een uitwisseling met elkaar, om uiteindelijk jouw dans te kunnen dansen.Om welke reden je ook komt dansen!
Op mijn website staan onder het tabje 'Praktisch' wat handvatten die helpend kunnen zijn om uit te proberen. Klik daarvoor hier.

In deze nieuwsbrief staan ook wat foto's van altaren tijdens de lessen. Deze weerspiegelen meestal het thema van de danssessie en nodigen je uit via je verbeelding. Tevens geef ik wat muziektips. Dit keer niet per ritme van de 5Ritmes, maar per Core Movement Resource ofwel voor de Universele Bewegings-hulpbronnen van OpenFloor.

Het dansseizoen loopt komende week ten einde met aanstaande vrijdag 2 december alweer de laatste OpenFloor les in Amstelveen en volgende week dinsdag 6 december de laatste 5Ritmes les (een SweatYourPrayer) in Alkmaar Oudorp. Het volgende seizoen start 9 januari weer in Alkmaar en 20 januari in Amstelveen. Graag wil ik je attenderen op de vier dansdagen in Amstelveen 'Contact! Ik, jij, wij, wijder' en op het intensieve dansweekend in Alkmaar 'Libido Fundamentals'. Zie hieronder voor meer informatie en verwijzingen naar mijn website.

Rest mij je een vervullende donkere lichttijd toe te wensen met een goede afsluiting van het jaar en vruchtbare start van het nieuwe. Graag tot DANS,

Winterse groet, Monika

(o.a. dank aan de muzikanten voor de muziek en voor de kunstenaars en makers van de altaren!)

Muziektips - OpenFloor - Core Movement Resources

Grounding - Choying Podrang van Dawa - Body Electric
Towards&Away - Raoui van Niconé & Sascha Braemer - United Color of Language
Center - Poye (Tal M. Klein Remix) van Issa Bagayogo - Issa Remixed
Activate&Settle - Experience van Ludovico Einaudi
Vector - And I Say van Nicolas Jaar Feat. Cout Larue & Will Epstein
Release - actief - Gia van Despina Vandi
Release - zachter - Miss You (Trentemoller Remix) van Trentemoller
Dissolve - Makambo van Geaoffrey Oryema - Exile
Expand&Contract - Amen Hayr Soup van Armand Amar & Levon Minassian
Spatial Awareness - Jubel van Klingande