Nieuws - Uitrusten in zomerzon of bij innerlijk vuur 


Juli 2016 

"Just as the ancients danced to call upon the spirits in nature,
we too can dance to find the spirits within ourselves' - Anna Halprin -

De zomer is begonnen. Voor mij en de meesten de tijd om uit te rusten en weer op krachten te komen. Lekker thuis of op vakantie. Het allerliefst daar waar de zomerzon je huid, je hart en je wezen verwarmt en koestert, zorgend voor een aangename ontspanning. Ongeacht of je dit lui op het strand doet, zittend in je tuin, via culturele bezichtigingen of een berg opklimt. Als de zomerzon het echter laat afweten kun je ook een innerlijke vuurplek creëren. Waarbij je een vuur kunt visualiseren op een plek die voor jou veilig en comfortabel voelt. In gedachten kun je bij dit vuur gaan zitten, alwaar het je verwarmt en kracht geeft. Je kunt er zo lang blijven als je zelf wilt en je kunt altijd naar deze plek terug keren om uit te rusten. Of de hete zomerzon nu wel of niet aanwezig is ;-)

Vuur wordt vaak geassocieerd met uiten van liefde, bekrachtigen van passie, met verbranden wat we los willen laten of met leren voelen van grenzen om niet opgebrand te raken. Terwijl we vergeten dat we kaarsen branden om gezelligheid en ontspanning te creëren en dat we eindeloos in een open vuur kunnen staren en zo behaaglijk uitrusten. Net als liggen in de brandende zon op het strand.... Afgewisseld met een koele frisse reinigende duik in zee.
Doe je dit soort 'dingen' met aandacht, een bepaalde intentie en in verbondenheid, dan spreek je over rituelen... Meestal nodigen ze je uit net iets buiten je comfortzone te gaan waardoor je je daarna niet alleen beter voelt maar ook anders. (Herinner jij je nog toen je voor de eerste keer de dansvloer op kwam en hoeveel drempels je over moest om uiteindelijk dat bevrijdende gevoel in je zelf te kunnen ervaren?)

Rituelen, zelfs in de meest eenvoudige vorm, kunnen tijdens een dansworkshop zorgen dat er een brug wordt gemaakt tussen de dansvloer en het dagelijks leven. Het geeft onder andere vertrouwen, een concrete hulpbron, een bewustwording, een verbinding met dat wat groter is dan jijzelf.Want hoe herkenbaar is het niet voor velen dat het op de dansvloer 'altijd' goed is met al zijn hoogten en dalen, maar dat deze ervaring helaas niet altijd parallel loopt met het leven!

Heb jij behoefte om je dans te verdiepen en je ervaringen in de dans meer te integreren in je dagelijks leven? Half september start ik in samenwerking met Margo Lieverse een Jaargroep Wild & Bezield van 6 OpenFloor dansdagen om de maand op een wonderlijke plek in Bergen met tussentijds online inspiratie.
(Mocht je graag mee willen doen maar kun je helaas niet alle 6 de dagen? Dan is overleg mogelijk.
Bergen is makkelijk en snel te bereiken, ook vanuit Amsterdam/Amstelveen. Er komen dansers uit heel het land...)

3 x MOOI! Voor nu wil ik jou, mooie danser, danken voor het mooie dansjaar, een jaar vol vertrouwdheid en vernieuwingen....en wens ik je een mooie zomer vol ontspanning, koestering en weer op krachten komen! Maar misschien zie ik je volgende week nog op de dansvloer voordat de zomerstop echt begint!