Nieuws - Regen, wind, zonneschijn   


mei  2017 

'Life isn't about waiting for the storm to pass...It's about learning to dance in the rain." - Vivian Greene -

Het buiten dansen met de natuur en de elementen is weer begonnen. Succesvol in alle opzichten. De natuur als partner, leraar en spiegel biedt een enorme rijkdom en vreugdevolheid. Dat blijkt naar aanleiding van de volle dansgroepen als het om buiten dansen gaat zoals in Schagen en Bergen. Vandaar dat ik nu ook in Amstelveen toch weer het buiten dansen ga aanbieden tijdens 3 dansmiddagen.

20 Jaar geleden begon ik mijn loopbaan als dansdocente met Oerdansen, alwaar we veel buiten danste. In zonneschijn was het heerlijk, maar die ene keer in de stromende regen zonder schuilplaats in de buurt was toch wel heel bevrijdend. Sindsdien dans en werk ik met de elementen en ze blijven maar nieuwe inzichten geven. Tijdens de huidige jaargroep in Bergen 'Wild & Bezield' kwam ik tot een her-nieuwd essentieel inzicht. Namelijk dat de elementen niet alleen onontbeerlijk zijn voor ons voortbestaan maar dat we in aandachtige verbinding met hen moeten blijven in ieder willekeurig moment zodat zij ons en wij hen kunnen 'voeden' zonder dat de relatie destructief wordt. Al vaker is een danser verschrikt naar huis gegaan omdat deze een kaars heeft laten branden thuis... Een Oost Europeaan kan zich niets voorstellen dat ik op 5 meter onder de zeespiegel woon en me geen minuut zorgen maak over watersnood dankzij de goede gebouwde begrenzing. Goed adem halen is gezond, maar te snel of te veel adem laat je hyperventileren.

De elementen leren ons dankbaar, gecentreerd en 'mindful' te blijven, ze leren ons naar onze grenzen te luisteren en naar die van hen én daarnaar te handelen. Dat deze grenzen niet rigide zijn maar flexibel en vloeibaar. Ze leren ons ondanks de nodige uitdagingen toch in verbinding te blijven aangezien we niet zonder de elementen kunnen leven.
Deze verbindingen zijn een perfecte metafoor voor de intermenselijke relaties in het leven én op de dansvloer. Zowel de elementen als het contact met onszelf en de buitenwereld is onontbeerlijk voor ons bestaan. Maar deze oerbehoefte, deze honger, gaat veelal samen met uitdaging, met verlangen, met teleurstelling etc. Ofwel met zoeken naar hoe we 'in ons element' kunnen zijn in deze verbindingen.