Nieuws - Be healthy, simple, true, wild, free, be...

maart 2020

“Be healthy... Be simple, be true, be wild, be free, be...."

(quote is anoniem maar geïnspireerd via Luc de Cuyper, OostWestCentrum België) 

Altijd al geef ik in de dans en het leven graag aandacht aan ‘aarden’ en ‘centeren’. In deze tijden van onrust die maar voort lijken te duren zijn deze hulpbronnen nog meer van wezenlijk belang. Naast het gegeven dat veel dansen, bewegen en mediteren  een van de betere manieren is om je immuunsysteem krachtig te houden, het houdt ons mentaal sterk en ons hart kan open blijven.

Centeren is de beweging richting het contact met jezelf, van mindful aandacht geven aan ons lijf en innerlijkheid, het geeft een gevoel van thuis zijn in jezelf. De dans tussen centeren en ‘off-center’ geeft een gevoel van vrijheid en overgave, het leert ons steeds weer balans te vinden als het leven ons omver duwt. Dit sterkt je zelfvertrouwen en je vermogen evenwichtig te blijven in contact met anderen, de wereld, het leven.
Gronden is de beweging richting het contact met de aarde, ons gewicht te voelen, onze substantie, onszelf te wortelen, onze plek op aarde in te nemen. Het leert ons in aanwezigheid te blijven, te landen in het moment, te kalmeren bij over activatie (zoals stress, overweldigende emoties, overwerktheid). Dit geeft ons een gevoel van veiligheid in ons lichaam en in de wereld.
Als we ons gecenterd en geaard voelen dan helpt ons dat ook om te kunnen ontladen, over te geven, wild te zijn, ons gesteund en gedragen te voelen, stevigheid te ervaren in oprecht contact met anderen en het leven.
Simple, true, wild, free….

De ‘beat’ in de muziek is een mooi voorbeeld hoe het een houvast in je dans verschaft. Ons lichaam gedijt en volgt graag het ritme van de beat en kan zich enigszins verloren voelen zodra de beat verdwijnt en wordt vervangen door alleen melodielijnen. Teruggeworpen op het eigen centrum en aarding als anker. Voor de meer ervaren danser kan het een verademing zijn, even geen ‘beats’, maar voor de meer beginnende danser een moment van zoeken en zelfs ongemak. Zoals voor velen stilte en rust dat ook is. Zodra de beat weer zijn intrede doet, wordt deze weer vreugdevol verwelkomt. Is dat erg? Nee! Maar dit bewustzijn kan helpend zijn inzicht te krijgen in jezelf, je dans, je leven, en wat je daarin kan ondersteunen.

Zo kom ik bij wat jou en ons als dansers kan ondersteunen in deze tijden van het Coronavirus…Hoe kunnen we ons leven en dans vervolgen, wat is wijsheid.?
Naast de gebruikelijke richtlijnen die je via deze link kunt lezen, wil ik je graag laten weten dat ik en mijn collega’s er alles aan doen om een zo veilige en gezonde dansomgeving te creëren. De ruimtes worden meer uitgebreid schoongemaakt dan gebruikelijk, de groepen zijn relatief klein en vallen onder de risiconorm, de dansruimtes in Alkmaar, Naarden, Holten en buiten in Bergen en Schagen, zijn voldoende groot waar ruimtelijk dansen mogelijk is, het virus is niet overdraagbaar via de lucht die we gezamenlijk in/uitademen. Ook zien we het als een creatieve uitdaging om een veiligere wijze van dansen en contact (zonder aanraking) uit te nodigen.

We hopen van harte dat je uit blijft kijken om te komen dansen in samenzijn, juist in deze uitdagende tijden, nieuwsgierig blijft hoe je dans te verdiepen, verstevigen in verbinding  met jezelf, anderen, het leven in onze huidige wereld.

Be healthy, keep dancing!