Nieuws - Over het hart gesproken


februari 2019 

 "LIFE may not always be the party we hoped for...
But while we are here we should DANCE"  - Jeanne C. Stein - 


Het ene moment leek mijn leven weer opwaarts te gaan, klaar om verder te groeien en bloeien, het andere moment leek het leven mij van een klif te willen duwen. Ik dacht dat ik viel, maar ik hing nog, klom er weer boven op, boog nog wat voorover, maar sta nu voorlopig weer recht op. Hopend dat ik, dat WIJ, weer snel van het uitzicht kunnen genieten. Vorige week heeft de vader van mijn 5 jarig zoontje een hartinfarct gehad en uit onderzoek bleek dat hij er ernstig aan toe was. Inmiddels is de eerste ingreep boven verwachting goed geslaagd en zal hij goed herstellen. Weliswaar hebben we sinds vorig jaar geen relatie meer toch zijn we nog verbonden, onderling afhankelijk en vanwege zijn onvoorwaardelijke zorg voor onze zoon kan ik dit danswerk op een soepele wijze uit blijven dragen.

Ondanks dat ik afgelopen week niet kon dansen, heeft datgene wat ik geleerd heb in de dans ons wél geholpen. Gebruik makend van innerlijke hulpbronnen en bewustzijn in lijf, hart en mind. Van gewaar zijn wat er in het lijf gebeurt en ernaar handelen, hoe om te gaan met angst, ons niet gek te laten maken door onze gedachten, hoe af te stemmen, hoe uit te reiken etc. Hoe aanwezig te blijven met wat er gebeurt, zelf de regie te behouden en  in contact te blijven.  

Inmiddels heeft angst  weer plaats gemaakt voor hoop en vertrouwen. En hoe vreselijk dit alles ook is en we van de schok moeten bijkomen, heeft het ook een helend en zuiverend effect op ons als gezin.  Alsof we van verleden naar heden bewegen, van schaduw naar licht en dankbaarheid, van trivialiteiten naar beseffen wat echt belangrijk is in het leven. 

Het was heerlijk gisteren weer écht te kunnen dansen (en les geven) tijdens de 3e dag van de Jaargroep Hartevuur. Inderdaad, over het hart gesproken....  We dansten met de kwetsbaarheid van het hart, het aangeraakt worden, gedragen worden, durven uitspreken wat ons beweegt. We sloten de dag af met een mooi ritueel door middel van  het lopen van een vuurspiraal. Bijzonder en mooi. 

Laten we dansen en het leven vieren. Tot gauw!