Nieuws - Een andere dans


oktober 2017 

'Een andere Dans
De dans van kapot gaan - diep in het lijfelijke - de uitputting - en toch in het bekken zakkend.
Dat vuur geeft de kracht om door te gaan - met die ander - te spelen - te meten - te verbinden.
Tot de stilte - een kwetsbaarheid - een verzinken in de ogen - in het hart - stroom van de ziel.
Het fundament van liefde' - Hans N., danser -

Deze dans en vele andere dansen herinner ik mij van ons allen: puur, waar, uniek. Die momenten dat we keer op keer weer moedig op komen dagen op de dansvloer om onze waarheid te dansen, samen met anderen die dat ook doen. De ene keer vreugdevol, speels, open, vol energie. De andere keer worstelend, vermoeid, ontstemd. Dan weer verbonden, extatisch, vol overgave. Of juist onzeker, geïsoleerd, stil.
Soms zo zichtbaar, soms ook niet, maar alom aanwezig in de dans.

Dan herinner ik mijn immense dankbaarheid voor de dans en dat ik dit werk kan en mag uitdragen, dat het docentschap op mijn pad is gekomen als vervend danser. Want niets liever danste ik mijn ziel 'bloot' om me verbonden met het leven te voelen. Het afgelopen dansjaar besefte ik jammer genoeg ook dat ik als docent een stuk van mijn dans was verloren. Ontstaan vanuit het gevoel een dansvorm te moeten vertegenwoordigen, het goede voorbeeld te moeten geven, in en uit de dans te springen indien nodig. Echter mijn lichaam, hart en geest begonnen mankementen te vertonen, mij duidelijk er aan herinnerend dat het niet om de vorm gaat maar om datgene wat Brené Brown zo goed weet te verwoorden. Zij schrijft 'authenticiteit is de dagelijkse oefening van het loslaten van wie we veronderstellen te moeten zijn én daadwerkelijk omarmen wie we zijn.... ' .
Vertaalt naar de dans: authenticiteit is steeds weer oefenen in het loslaten van de dans zoals we denken dat deze gedanst zou moeten worden, én onze dans dansen die zich openbaart in het moment...

Dus als jullie de komende tijd mij veel over de grond zien rollen, dan ben ik niet ziek of zwanger ;-) . Of mijn tranen zien stromen, me verlies in de kracht van de beat, ik ineens verstil of anders zins. Dan dans ik mijn unieke dans, de dans die alleen ik kan dansen. Zoals jij alleen die van jou kunt dansen.. elkaar ontmoetend of latend.
Kom je mee het leven nu dansen in Alkmaar of Amstelveen? Kijk hieronder goed naar de dagen en data wanneer er wel en niet gedanst wordt! Er zijn wat uitzonderingen.

Volgende week geef ik mijn 4e Libido Fundamentals workshop,voorlopig even de laatste in Nederland. Steeds goot ik de workshop weer in een andere vorm; soms gecomprimeerd, soms uitgerekt, soms met een grote groep, soms een kleinere, soms ondersteund door rituelen. Steeds gebeuren er weer andere processen ondanks min of meer dezelfde inhoud. Inhoud die zich na jarenlange ervaring zichzelf zo heeft ontvouwt en verder ontwikkelt door Andrea Juhan. Het is een workshop die je keer op keer kunt dansen. De titel is misschien ongewoon en uitdagend, maar ik kan je verzekeren dat als je een geliefde danser bent, de workshop meer dan de moeite waard is, verrijkend en bevrijdend in allerlei facetten van je leven. Dus voel je je enigszins aangetrokken of geraakt, grijp dan nu je kans!

(Schilderij, detail, van Jheronimus Bosch)