Nieuws - Differentiëren   


maart 2017 

"I am he as you are he as you are me and we are all together" - the Beatles -

Laatst was ik wat verbolgen dat ouders van een klasgenoot van mijn oudste zoon me niet herkenden. Mede omdat me dit wel vaker overkomt. De reactie van mijn zoon was echter "Maar mama, je ziet er elke keer ook zo anders uit met je haren en kleding! De ene keer heb je zoals nu gewone kleren aan (= spijkerbroek met jurkje en vest), dan zie je er uit als een secretaresse, dan weer als een hippie." "Huh, echt waar?" Ik draag inderdaad graag kleding die goed voelt in het moment, maar was me niet bewust van mijn diversiteit. Anderzijds weet ik van mezelf dat ik enorm van diversiteit houd. In de natuur, de seizoenen, in mensen, in muziek, in diverse dansvormen en meer.
Vroeger toen ik in een gehorige woning in Amsterdam woonde en nog ongegeneerd mijn muziek luid draaide, vroeg ik me wel eens af wat de buren van mij zouden denken. Niet om het geluid, maar omdat mijn muziek varieerde van Underworld, Andrea Bocelli, Keltische Harp, Popmuziek tot Pearl Jam. Later koos ik er onbewust voor om in een stad te gaan wonen waar meer culturen samen lijken te wonen dan in onze hoofdstad. Mijn zoontje praat zijn eigen fantasietaal bij het horen van zoveel verschillende talen na zwemles (Engels, Hebreeuws, Frans, Pools, Mandarijn etc.). Als assistent op kantoor genoot ik van de diverse zienswijzen en karakters van de mensen voor wie ik werkte. Heerlijk vond ik dat. Net als de diverse dansen van dansers, ieder zo zijn eigen unieke authentieke stijl. Ook in de dans als workout voor lichaam, hart en geest ben ik in meerdere stromingen opgeleid en het kunnen combineren en integreren van deze vormen is een ware verrijking van mijn docentschap. En hopelijk ook voor jullie dansers!

Alhoewel het momenteel lijkt dat de diversiteit in de samenleving angst inboezemt, geeft diversiteit niet alleen een verrijking en een verdieping in het leven maar is het een noodzakelijk goed. Niet alleen met betrekking tot het nieuws en hoe belangrijk diverse perspectieven zijn waaruit wij zelf de kern van waarheid halen en onze mening kunnen vormen.
Maar ook om te kunnen zijn wie we zijn. Ofwel te kunnen articuleren wie we zijn in ieder willekeurig moment en tegelijkertijd in relatie kunnen zijn met anderen en de wereld. Zonder dat we ons daarvan eerst hoeven af te scheiden. Aangezien beide een fundamentele menselijke oerbehoefte is.
Op de dansvloer en in het leven kunnen we oefenen ons te differentiëren. Via dans en beweging jezelf te ervaren en tegelijkertijd van jezelf gewaar zijn. En vandaar uit te differentiëren tussen jou en mij. Maar ook tussen verleden en nu, tussen wat we voelen en welke verhalen we daarvan maken, tussen de intentie en de uiteindelijke impact van ons gedrag, tussen wat we ervaren en hoe we onszelf zien, tussen het ene en het andere... Dit lijkt misschien ingewikkeld, maar het is iets wat we constant doen en oefenen tijdens het dansen!