Nieuws - Dans van Levenskracht 


oktober 2016 

"There is a vitality, a life force, an energy, a quickening, that is translated through you into action, and because there is only one of you in all time, this expression is unique..." - Martha Graham, grondlegger moderne dans -

Al jaren danste ik de 5Ritmes in Nederland toen ik ineens door een mededanser werd geïnspireerd om mijn stoute schoenen aan te trekken en me aan te melden voor een internationale workshop... 'Procreation' door Ya'Acov Darling Khan (toen nog 5Ritmes docent, nu mede grondlegger van MovementMedicine). Maar mijn moed kwam iets te laat, de workshop was volgeboekt. Maar het thema van deze workshop (dansen met je seksuele levensenergie) bleef mijn aandacht trekken. Vele jaren later heb ik deze specifieke workshop bij Ya'Acov eindelijk kunnen dansen maar met een totaal andere intentie dan toen... het was op de vooravond van een zware operatie waarbij ik voor het eerst met dood gaan werd geconfronteerd en ik zielsgraag mijn levenskracht wilde ervaren en dansen!

Ondertussen was een andere vorm van dansen en werken met seksuele levenskracht op mijn pad gekomen. Namelijk de 2 jarige danstraining 'Libido' van Andrea Juhan (toen nog 5Ritmes docent, nu mede grondlegger van OpenFloor). Inmiddels had ik deze een keer gevolgd in Italië en op dat moment assisteerde ik deze training in Nederland. Tijdens mijn operatie hebben zo'n 60 'Libido'-dansers voor mij gemediteerd en volgens mij met hen nog vele meer. Wat een wonderlijke ervaring. Mij hoor je nooit meer sceptisch zijn over 'dansen, mediteren of bidden voor een goed doel'.

Dansen doe ik al heel mijn leven, het is mijn passie, mijn levenslust, mijn heling, mijn conditietraining ;-). Maar ook mijn veilige thuishaven waar altijd alles welkom is. Echter hetgeen wat mij steeds weer uitdaagt om uit mijn comfort zone te stappen het onbekende in, waardoor ik groei en bloei in het leven: is het dansen en onderzoeken van seksuele energie als bron van vitaliteit en levenskracht.... Het heeft me op het pad van internationale workshops gebracht en zo tot het 5Ritmes docentschap; het heeft me leren vertrouwen op mijn impulsen voorbij angstige beperkende gedachtes waardoor ik Andrea Juhan kon assisteren tijdens de Libido training en nu bij haar persoonlijk een opleiding volg om de workshop Libido Fundamentals te mogen en kunnen geven; het brengt me momenteel op het pad om internationale workshops te geven en vast nog wel meer.

Met andere woorden... dansen met je seksuele energie kan het ene moment bruisend zijn, het andere moment te overweldigend, het ene moment gecompliceerd, het andere moment extatisch. Er is een universeel verlangen naar vrijheid hierin. Vrij van gehechtheden en verwachtingen vanuit vroegere ervaringen. Omdat seksualiteit zo vaak ondergronds aanwezig is, genegeerd wordt of onbewust uitgeleefd kan het bewust onderzoeken van dit thema intens, bevrijdend, intiem en krachtig zijn. De vreugde en de schoonheid die deze reis kan bieden maakt het de moeite waard om de uitdaging en het risico aan te gaan. Abstracte woorden misschien, maar ik 'spreek' uit ervaring....

Opnieuw trek ik nederig maar verheugd mijn stoute schoenen aan om in maart in Alkmaar mijn eerste weekend workshop 'Libido Fundamentals' te doceren! Voordat ik deze workshop verder het land en Europa in breng. Spannend, leuk en uitdagend. Heb jij zin om deze uitdaging mee aan te gaan? In een veilige omgeving die bevrijdend, krachtig en vreugdevol kan zijn voor je dans en je leven. Lees via deze link meer informatie over de workshop. En ongeacht of je aarzelt, aangetrokken voelt of denkt 'no way'.... kijk hoe dan ook eens dit 10 minuut durende filmpje op Vimeo waarin ik zelf en vele dansers en andere 'libido' collega's aan mee hebben gewerkt.

Libido: Love of Life  https://vimeo.com/155134566

Verder is de Jaargroep Wild&Bezield met een volle groep gestart in Bergen en is de eerste online les zojuist verstuurd. Er zijn wekelijkse 5Ritmes lessen in Alkmaar en om de week OpenFloor lessen in Amstelveen om je dans regelmatig te kunnen dansen. Vanaf februari bied ik ook in Amstelveen 4 dansdagen aan die meer verdieping in je dans kunnen brengen.

Dansende groet, Monika