Nieuws - Dans na Dans, laag na laag


Juni 2016 

"Hoe meer je danst, hoe meer je zweet, hoe meer je zweet, hoe meer je bidt, hoe meer je bidt, hoe dichter je bij extase komt" - Gabrielle Roth (grondlegster 5Ritmes) -

Afgelopen zaterdag gaf ik twee workshops achter elkaar en daarna heb ik zelf nog uren gedanst aan het strand. 's Middag dansten we via de OpenFloor methode met ons hart als centrum en met verstilde aandacht als helende kracht. 's Avonds aan zee dansten we eerst een 5RitmesWave om daarna eindeloos te dansen bij ondergaande zon tijdens BuddhaDance.
Weliswaar is zo'n dag praktisch gezien een heel geregel. Maar qua dans vind ik het zo'n verrijking om dans na dans te mogen en kúnnen dansen. Alsof er allerlei lagen om mij heen smelten waardoor ik me meer en meer kan openen en me kan laten verassen. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor andere dansers en door wat er om mij heen gebeurt. Zoals me mee laten voeren op de zeer verrassende muziekkeuzes van de Dj. En me meer dan gewoonlijk te openen voor het contact met andere dansers die mij benaderen en me door dit contact te laten be-raken.

Dit besef van meerdere lagen was ook sterk aanwezig tijdens de avondlessen de afgelopen weken. Soms spat de energie eraf en worden we als dansers vanzelf in de dans meegenomen tot aan extase en expansie. Maar soms is de dans echt een oefening. Dan voel ik me geraakt door de bereidwilligheid van dansers om uit te blijven proberen, te experimenteren, gewoontes te doorbreken. Want je blijvend openen voor het onderzoek is dan datgene wat nodig is, steeds weer je aandacht zachtmoedig terug brengen naar je beweging, niet op te geven en je dans te blijven volgen tot er vanzelf iets verandert. Hierdoor groeien we en dijen we uit. In onze dans en in ons leven...

Tijdens de eerstvolgende dansdag in Bergen op 19 juni, gaan we dit onderzoek uitgebreid aan. We starten de dansdag met een introductie die je de nodige bedding en handvatten geeft voor de dansdag in combinatie met het gedeelte van de 'bodyparts' . Daarna dans je Ritme na Ritme, Wave na Wave zonder verdere instructie. Zowel jijzelf, je mede dansers, als de muziek bieden een bron van inspiratie om laag na laag te dansen. Na de verstilling vloeit de dans verder naar een nieuwe Wave. Deze dag is niet bedoeld om iets vol te moeten houden, maar juist om meerdere lagen in je dans te ontdekken, jezelf in de dans te bevrijden en te genieten.