Nieuws - Blote voeten in het gras

Blote voeten in het grasMei 2014

"Hoe zou ik wensen dat gij de zon en de wind met meer van uw huid en met minder kleding tegemoet kon treden.

Want de adem des levens is in het zonlicht en de hand des levens is in de wind......
.....En vergeet niet dat de aarde het heerlijk vindt uw blote voeten te voelen en de wind ernaar hunkert met uw haar te spelen."
- Kahlil Gibran, passages uit De Profeet -

De Sweat Your Prayers van maandag 5 mei, Bevrijdingsdag, mondde uit in een dans om onszelf te Bevrijden (van wat dan ook) om uiteindelijk Tevreden te zijn met onszelf.... Ter inspiratie vind je onderaan deze nieuwsbrief een aantal titels van de muziek waarop is gedanst.

 
Komende weken staat het 5Ritmes dansen in het teken van Adem en Buiten dansen, dat laatste hopelijk met onze blote voeten in het gras.
Want ademen brengt ons lichaam in beweging, dansen helpt onze energieën te laten stromen, en de natuur lijkt dit alles te absorberen en  te regenereren.  
De aarde met haar bossen, bergen, akkers, die van alles opnemen, transformeren en ons opnieuw voeden. 
Vuur verwarmt en verbrandt. Of we nu vurig actief zijn of staren naar haar vlammen. Uiteindelijk is er die rozige loomheid en ontspanning.
Water, of je nu een duik in de zee neemt, flink je tranen laat stromen of danst in de regen; water spoelt 'stof' af en verfrist.
Wind, lucht, adem; bewerkstelligt beweging, tilt ons op en zorgt ervoor dat alles eens goed kan worden door-gelucht of uitgewaaid.
En ether vervluchtigt....
....aarde, vuur, water, lucht, ether....
...opnemen, verbranden, afspoelen, uitwaaien, vervluchtigen...,
 
Aanstaande woensdagavond 14 mei, en ook woensdag 11 juni, kun je met deze elementen dansen in/om de rondhut in Schagen. Afhankelijk van het weer dansen we deels of geheel buiten.  Aanmelding kan bij Hans Nusink via hansnusink@planet.nl
Over 2 weken op zaterdag 24 mei is de eerste workshopdag rondom het thema 'Dans je vrij, Adem je vrij' in Bergen, direct ten westen van Alkmaar. Deze vijf workshopdagen verspreid over het gehele jaar, zijn als cyclus maar ook zeker los te volgen.  Zo'n dansdag is ook een dag om weer even helemaal tot je zelf te komen via de dans, weliswaar in samenzijn met anderen. We dansen op een mooie locatie midden in een groen natuurgebied in Bergen, er is voldoende contact met de natuur zowel tijdens de dans als in de pauze, er wordt gezorgd voor koffie/thee met lekkers en voor een verse biologische vegetarische soep bij je lunch. En in vergelijking met een dansavond is er nu veel meer tijd, ruimte en rust om je dans te verdiepen en je te laten inspireren door het thema 'Adem'. Je bent van harte welkom mee te komen genieten!
Pauline van Hezik, 5Ritmes docent in opleiding, zal tijdens deze dagen assisteren.

Muziekinspiratie uit de 'Wave' van 5 mei:
vloeiend - Dance of the Bad Angels van Booth and the Bad Angels
staccato - Peace van Tutto Matto
chaos - Freedom van Be-Attitude (Susannah Darling Khan) - album Party for God
lyrisch - Give Peace a Chance - Aerosmith - album Instant Karma
stilte - Natural Great Peace van Sogad Rinponche 

  
Hier de gehele passage van Kahlil Gibran over 'kleding' uit 'De profeet':
"En de wever zei : “spreek tot ons over kleding”.
En hij antwoordde:

Uw kleren verhullen veel van uw schoonheid, maar toch verbergen zij het onschone niet. En hoewel gij in uw kleren de vrijheid der afzondering zoekt, zult ge bemerken, dat zij een harnas en een kluister zijn.
Hoe zou ik wensen dat gij de zon en de wind met meer van uw huid en met minder kleding tegemoet kon treden.
Want de adem des levens is in het zonlicht en de hand des levens in de wind.

Sommigen zeggen : “Het is de noordenwind die de kleren die wij dragen geweven heeft”.
En ik zeg : “Ja, het was de noordenwind.
Maar schaamte was zijn weefgetouw en verslapping der spieren zijn daad.
En toen zijn arbeid beëindigd was, lachte hij in het woud”.

Vergeet niet dat kuisheid een schild is tegen het oog van de onreinen.
En wanneer de onreinen niet meer zullen zijn, wat zou kuisheid anders wezen dan een kluister en een bezoedeling van de geest ?
En vergeet niet dat de aarde het heerlijk vindt uw blote voeten te voelen en de wind ernaar hunkert met uw haar te spelen."