Nieuws - Differentiëren, een dansoefening, of zelfs twee... 

mei 2019 

"To maintain a sense of balance is to hold both ends of the spectrum' - Andrea Juhan (& Hester Hudig)

Begin deze maand assisteerde ik Andrea Juhan tijdens de workshop 'Basic Sanity' in Ede. Een belichaamd proces over differentiëren als sleutel om Emotionele Intelligentie te ontwikkelen. Onderscheid te maken tussen mij en jou (en zelfs 'wij'), tussen wat we voelen, ervaren en het verhaal dat we daarmee verbinden, tussen de intentie van onze actie en de uiteindelijke impact die dit heeft, tussen het heden en het verleden.

Het was een diepgaand, leerzaam proces, een rijke ervaring gevuld met speelsheid en vreugde. Ook de vreugde van het weer samen werken en samen dansen met zoveel bekende en nieuwe dansers, ook sommigen van jullie, met mede collega's, geliefde dansvrienden en docenten. Al met al, genieten.

Eind deze maand vertrek ik naar Zuid Frankrijk voor de jaarlijkse bijeenkomst van de ICMTA, international conscious movement teachers association. Een moment om met collega's uit allerlei dansmodaliteiten inspiratie, ervaringen en dans uit te wisselen. Een moment om me te laten voeden en her-voeden om vervolgens weer 'alleen' voor de groep te 'staan' en jullie ervan te laten meegenieten. Volgende maand meer hierover. (Daarom gaan de lessen op vrijdagavond 31 mei en dinsdagavond 4 juni NIET door!)

 

Voor nu wens ik je een heerlijke lente tijd toe. Mocht je het koud hebben dan adviseer ik je met je heupen ofwel je innerlijke warmtebron te dansen en je eigen lentevuur aan te wakkeren. Voor een muziektip en beschrijving klik hier. Dit hebben we afgelopen donderdag de hele avond gedaan met een groep van 20 dansers in de luwte rondom het vuur met blote voeten in het gras bij de Rondhut in Schagen. Heerlijk. (De volgende is 13 juni!) 

MUZIEKTIPS MET BIJBEHORENDE DANSOEFENINGEN

DIFFERENTIËREN
https://www.youtube.com/watch?v=iOPRCCyQlz8&fbclid=IwAR3FATC5pTfuOrc-plAv-vCejngclSdySfAhvyRz-gPVgrdaA0iRnhDXVhA
Deze muziek is haast een ode aan differentiatie/onderscheiden. Een uitnodiging om iedere keer als je dit nummer afspeelt een ander instrument met je lichaam en dans te volgen. De hang, de cello, de fluit. Daarna alles samen. Naast het gegeven dat het leuk en fijn is om te doen, leer je jezelf mindful te focussen en te volgen én oefen je met je lichaam en zo met je gehele wezen te onderscheiden. Er zullen vast nog meer goede redenen zijn om deze dans te dansen....

JE EIGEN INNERLIJKE LENTEVUUR AANWAKKEREN
https://www.youtube.com/watch?v=iGqIx__ALto
Een uitnodiging om je heupen mee te nemen in dans. Ook hierin kun je weer differentiëren. Probeer naast het meegaan op de drum ook eens het snellere ritme te volgen, het trage drum ritme, of zelfs om de drums heen te vloeien. 

Veel plezier!