Open Floor Dans

 

'Dynamisch & Mindful in Beweging'

Bij ‘Open Floor’ wordt je via zelfonderzoek uitgenodigd volledig aanwezig te zijn in je lichaam en via lijfelijke beweging expressie te geven aan je fysieke sensaties, je emoties, je ‘mind’ en je ziel. Wat eenvoudigweg betekent dat je open staat voor het leven en aanwezig kunt zijn in het heden voor iedereen en alles wat zich aandient in het leven:  voor liefde, botsingen, verliezen, leerervaringen, creaties, contacten, gevoelens. 
Het betekent dat je ondanks een goede of slechte ervaring aanwezig kunt blijven, je kracht kunt blijven voelen, in contact kunt blijven en dingen kunt laten gebeuren in jouw wereld.

Als we een volledig in het lichaam aanwezig leven leiden, dan zijn we vloeibaar, flexibel en vrij om allerlei ervaringen van het leven te omarmen. De wilde en de subtielere, de pijnlijke en de hemelse.

Common Ground
Via de dans gaan we het onderzoek aan:

  • Hoe kunnen we dansen  en alles omarmen  wat aanwezig is: gevoelens, andere mensen, gedachten, passies, beperkingen?
  • Kunnen we de dans gebruiken de gespannen plekken in onze harten te verzachten en onze mogelijkheden vergroten in contact te zijn? Met je zelf alleen, met een ander, met de groep waartoe je behoort en met dat wat groter is dan jij zelf?
  • Wat gebeurt er als we oude repeterende gedachtes transformeren naar choreografieën van creatieve dansen?

We beginnen klein, eindigen verstild. We reageren op obstakels en worden bewust van wat er is. We vragen ons af hoe het nu gaat? Wat is mogelijk? Vinden richting, voegen vuur toe, duwen tegen grenzen, omarmen tegenstellingen.
Er is altijd een universele bewegingstaal die we allen begrijpen wanneer we deze vragen meenemen op de dansvloer. Zoals adem, zwaartekracht, centeren, vergroten, verkleinen, activeren, kalmeren, ergens naar toe of van weg bewegen, loslaten, oplossen, pauzeren, bewegen met focus en intentie en meer.
En natuurlijk is er altijd de invloed van de muziek die je raakt en inspireert.

Common Sense
Al vanaf het begin komen mensen samen om te dansen. Vormen van bewust (mindful) bewegen groeit over de hele wereld omdat het goed voor ons is. Mensen die regelmatig dansen hebben een scherpere geest, grotere emotionele intelligentie en een meer rustige aanwezigheid. Verbindingen, compassie en gemeenschappen groeien hierdoor. 

In deze huidige wereld vol uitdagingen vertelt ons gezond verstand dat het tijd is om te dansen!

Common Good
Ook kan dansen iemands dag veranderen en één daad van vriendelijkheid kan een hele gemeenschap inspireren. Mensen die dansen verlaten de dansvloer meestal met meer stromende aanwezigheid. Dit komt ten goede van het algemeen welzijn in het voordeel van alle wezens. 

Voor meer informatie over ‘Open Floor’ kun je ook kijken op www.openfloor.org

Voor wie? 
Iedereen kan dansen. Het enige dat nodig is, is je bereidheid bewust te bewegen. Het maakt niet uit of je ervaren bent of nog nooit eerder gedanst hebt, of je energiek of juist rustig bent, of je je gezond voelt of juist beperkt, of je jong of oud bent, man of vrouw, hoe je eruit ziet, denkt of voelt. Je bent welkom mee te komen dansen.

Waarom dansen?
Mensen dansen om vele persoonlijke redenen. Het werkt door op zoveel verschillende soorten lagen van ons zijn en leven.  Of dat nu is om opnieuw thuis te komen in ons lichaam en deze al bewegend te ont-moeten en te ont-spannen, om onze hart te luchten, gevoelens toe te laten en deze in alle veiligheid in de dans te mogen uiten, onze gedachten eens flink de wereld in te dansen om deze te transformeren of juist te laten verstillen, op zoek naar extase en hier soms ook in kunnen mogen verdwijnen, om andere gelijkgestemden te ontmoeten, te delen, of om de muziek onze ziel te laten raken en de dans als gebed te dansen, of omdat we ons willen overgeven aan de dans met ons hele wezen van lichaam, hart en mind, of om ons verbonden te willen voelen met onszelf, met een ander, anderen en onze omgeving, of om tot een bepaalde ‘tribe’ te willen toebehoren omdat we het gevoel hebben daar ons zelf te mogen zijn en ons vrij te voelen. 

Lessen bieden de mogelijkheid om op regelmatige basis de danser in jezelf vrij te maken. Te ervaren, te oefenen, te onderzoeken en expressie te geven wat er zich aandient in het moment. De docent mixt inspirerende muziek met helder gerichte begeleiding. Voor het overzicht van aangeboden lessen, klik hier.  

Workshops geven tijd en ruimte voor meer verdieping en bewustzijn door middel van intensieve dans, beweging en gerelateerde oefeningen naar aanleiding van een bepaald thema. Er worden dansdagen, weekendworkshops en meerdaagse trainingen aangeboden. Voor het overzicht van aangeboden workshops, klik hier

Als je voor het eerst komt en voor meer praktische informatie klik hier.

"There is a deep wisdom
Within our very flesh,
If we can only come to our
Senses and feel it."
- Elizabeth A. Behnke -

Interview met Kathy Altman & Lori Saltzman, mede-oprichters van OpenFloor.
Kijk op blz 30 - 35, May-June 2016 edition van CommonGroundMagazine
http://onlinedigitaleditions2.com/commonground/archive/web-05-2016/