Jaargroep 'Wheel of Connection' 

OpenFloor Dans & Ritueel - Jaargroep 2020/2021 - Bergen (NH) 

Een combinatie van 6 dansdagen om de maand incl. korte 'vision quest' & tussentijds inspiratie met dans, muziek en ritueel. 

"We cannot live for ourselves alone. Our lives are connected by a thousand invisible threads, and along these sympathetic fibers, our actions run as causes and return to us as results" – Herman Melville -

Deze jaargroep is een uitnodiging om via dynamische dans, mindful bewegen, aanvullende rituelen en oefeningen, vertrouwd te raken met de enorme hoeveelheid aan gevoelens en menselijke kwetsbaarheden die het verbinden in ons aanraakt. Om te onderzoeken hoe het belichamen en bewegen met onze diepste en meest directe oerbehoeftes naar contact het leven betekenisvoller, rijker en vervullender kan maken.   

Solitude – alleen zijn in aanwezigheid met jezelf – aarde
Connection – in contact met een ander – vuur
Belonging – je tot een groep verbonden weten  – water
Spirit – openen voor dat wat groter is dan jezelf – lucht/ether 

Alles is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo zijn wijzelf ook constant in relatie. Iedere lichaamscel, elke gedachte, interactie, beweging, aanwijzing die we ontvangen voor een te maken keuze. We zijn niet alleen maar in contact met anderen of onszelf, maar ook met dieren, het land, kunst, voorouders en de hele natuurlijke wereld. 

Contact is een organische menselijke oerbehoefte. Net zoals eten, drinken, slapen. 
Dat bewees en bewijst onze huidige wereldse situatie. In deze ongekende tijd van isolatie, fysiek distantie en weinig, geen of eenzijdig contact met anderen wordt bewust en onbewust ervaren als een soort van ontmenselijking. Waar in het begin angst, controle, voorzichtigheid, zorgzaamheid voor onszelf en anderen de boventoon voerde, sijpelde daar week na week meer en meer bewust en onbewust het oer-verlangen naar contact doorheen. Dierasielen werden leeg gehaald, men zocht het contact op in de natuur, er werden onverwachte concessies gedaan door online samen te komen, zelfs te dansen, er werden de meest creatieve manieren bedacht elkaar te blijven kunnen ontmoeten. Of gekeken, gezocht hoe het isolerende bestaan kon worden ervaren als een vruchtbare tijd om een dieper contact met je zelf te ervaren. 

Verbinden ofwel relateren, is niet iets wat we doen, het is wat we zijn. 
Het belichamen en bewegen met onze diepste  en meeste directe relationele ‘hongers’ maakt het leven betekenisvol, rijk en vervullend. 

Zowel in het leven als op de dansvloer ben je constant in relatie. Met jezelf, een ander, anderen, de groep, met dat wat groter is dan jezelf. Van de ene vorm van contact ben je meer bewust, in de andere heb je meer behoefte. In de ene ben je meer bedreven, de ander heeft zo zijn uitdagingen. Dit kan van minuut tot minuut veranderen. Het is een constant aanwezige dialoog met onszelf en alles en iedereen om ons heen. 

Gedragen door
* de universele bewegings-hulpbronnen van Open Floor dans
* de kracht en wijsheid van de dynamische energieke dansmeditatie
* eenvoudige maar diepgaande rituelen die je ervaringen integreren en verbinden met het leven, de wereld en het 'dagelijkse' leven
* een korte ‘vision quest’ (* zie hieronder voor meer uitleg)
* de kracht en wijsheid van de natuur en de elementen aarde, vuur, water, lucht en ether
* aanvullende oefeningen
* de rijkdom van het samenzijn in een vaste groep op een wonderlijke mooie natuurlijke plek met een rijkdom aan mogelijkheden

ontstaat er een veilige creatieve omgeving om dit verdiepende onderzoek  naar contact aan te gaan met compassie en nieuwsgierig. Hoe bewegen zij in jou, hoe raken zij je hart en wat is ondersteunend je meer vrij, veerkrachtig, vloeibaar, bewust en waarachtig binnen deze contacten te bewegen? Hoe kun je vertrouwd raken met de enorme hoeveelheid aan gevoelens en menselijke kwetsbaarheden die het relateren in ons aanraakt?

Vision Quest is een moment alleen zijn om contact te maken met jezelf en de natuur. Alleen in de natuur kom je je zelf in vele facetten onder ogen, om oude patronen los te laten en nieuwe inspiratie op te doen, inzichten en antwoorden te ontvangen met de natuur als spiegel die je steeds weer terug brengt naar jezelf. Voor iedereen is deze ervaring anders. Dit moment alleen kan een aantal dagen duren, maar ook een uur… Wij kiezen in deze jaargroep voor de lengte van in ieder geval een uur of toch wat langer, afhankelijk wat kloppend voelt in de groep en momentum. 

Open Floor  Lees en kijk hier meer over OpenFloor embodied dance

Dit dansjaar biedt zowel bedding voor beginnende dansers als diepgang voor ervaren dansers. Enige ervaring met OpenFloor, 5Ritmes, MovementMedicine, SoulMotion o.i.d. heeft wel de voorkeur, maar is niet noodzakelijk.
Mocht je je willen aanmelden of belangstelling hebben voor deze jaargroep neem dan contact met me (Monika) op via 06-12602244 of info@danshetlevennu.nl 

Monika Körschner is o.a. gecertificeerd docent OpenFloor, Libido Fundamentals en 5Ritmes®. Zij geeft sinds 1998 les in dans en beweging als bewustzijnsoefening. Klik hier
Margo Lieverse zal deze Jaargroep ondersteunen en de Rituelen (mede) creëren en begeleiden. Zij heeft bij Klara Adalena de priesteres opleiding gedaan. Daar heeft ze veel geleerd over het begeleiden van rituelen, de magie van het leven en is ze zich bewust geworden van de ziel en wijsheid van de natuur. Ze is regelmatig vuurvrouw bij zweethutten en vuurlopen en is gefascineerd door het labyrint.

'I long, as does every human being,
to be at home wherever with whomever I find myself'
- Maya Angelou - 

Data dansdagen:
ZONdag 20 september, ZATERdag 21 november 2020, ZONdag 7 februari,
Weekend (inclusief begin zaterdagavond) 17 en 18 april
ZONdag 20 juni 2021

Tijd: van 10.30 uur tot 17.30 uur (vanaf 10.00 uur is de zaal open).
Let op: op zaterdagavond 17 april is het de bedoeling dat we iets langer doorgaan en geadviseerd wordt de avond niet iets anders te ondernemen ofwel vrij te houden.  

Plaats: ‘De Berkeley’, Nesdijk 20 te Bergen (direct ten westen van Alkmaar).
Dit is een prachtige met aandacht verzorgde locatie in een groen natuurgebied van Bergen. De plek is besloten en omgeven met veel natuur. Daarnaast heeft het een vuurplek, een labyrinth en meer. www.deberkeley.nl

Prijs voor 6 workshopdagen en tussentijds vrijblijvende inspiratie 'lessen' (incl. BTW, koffie, thee, lekkers, soep).
Lunch zelf meenemen. 
€ 385,- indien aangemeld en aanbetaald voor 1 september 2020. 
€ 455,- bij aanmelding daarna.
Aanbetaling € 85,- te voldoen bij aanmelding, pas dan ben je van een plek verzekerd. Indien je gebruik wilt maken van de vroegboekkorting dient het hele bedrag voor 2 september 2020 betaald te zijn. 
Betaling in termijnen is mogelijk NA overleg. 

Er gelden betalings- en annuleringsvoorwaarden. Deze zijn hier te vinden.

Aanmelding is nodig: bij Monika Körschner via info@danshetlevennu.nl 
of bel 06-12602244.

Bereikbaarheid:  deze locatie ligt direct ten westen van Alkmaar en is makkelijk te bereiken met auto én openbaarvervoer. Met de auto is het ongeveer 30 minuten rijden vanaf Amsterdam, neem dan de westelijke rondweg van Alkmaar. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid. Met OV neem je vanaf Alkmaar centraal station bus nr. 6. Uitstappen halte Oude Bergerweg, dan nog 8 minuten lopen. Velen maken ook gebruik van de OV fiets of regelen een lift van een medecursist. 

     

“Dansen in de jaargroep heeft geholpen om mijn oorspronkelijkheid te hervinden en angst te overwinnen. Waar voorheen de uitdrukkingsvorm iets diende te betekenen voor anderen, beweeg ik nu in vrijheid met anderen. De belevenissen van een dansdag zijn altijd intens, ontroerend, verrassend. De tussentijdse digitale inspiratielessen zorgen voor blijvende connectie. Het jaar rond dansen biedt een afgeronde cyclus. De jaarthema’s zijn telkens anders en verdiepend. Margo’s rituelen zijn magisch. Monika’s begeleiding is bezield. Een diepe buiging…”
- Eda Andreae - 

“De jaargroepen van Monika en Margo bieden me de ideale mix van dans en spiritualiteit. Op speelse wijze leer ik dingen over mezelf en de wereld. Dingen die ik vervolgens in het dagelijkse leven blijk te gebruiken. De dansdag brengt me steevast dankbaarheid en ontroering voor alle liefde, warmte, positiviteit en bevestiging die ik ontvang van de andere dansers.”
– Joost B. -