Praktische informatie

Hieronder staat aanvullende praktische informatie. Deze zal steeds worden bijgewerkt en aangevuld. Wil je nog meer weten of heb je vragen, aarzel dan niet contact met me op te nemen.

Scroll verder naar beneden voor de annuleringsvoorwaarden. 

Beginnend en/of ervaren.
Alle huidige lessen en workshops bieden zowel bedding voor beginnende dansers als diepgang voor de meer ervaren danser.
Ook kun je instromen gedurende het jaar en zo ‘vaak’ of ‘weinig’ komen als je wilt. 

Kleding en wat mee te nemen.
Tijdens het dansen is het handig een flesje water mee te nemen en makkelijk zittende kleding te dragen, liefst in laagjes voor warme en koelere momenten. We dansen op blote voeten, op soepele dans/gymschoenen of sokken met antislipzool.

Bewegingsoefening
Zoals vele andere vormen van lichaamswerk is een dansmeditatie een bewegingsoefening (‘movement practice’). Door deze keer op keer te ‘doen’, land je meer in jouw lichaam, hoe meer je in je lichaam landt, hoe vrijer de danser in jou wordt, hoe vrijer de danser in jou wordt, hoe meer ruimte er ontstaat de diepere lagen van deze oefening te ontdekken, deze met anderen te delen en in je dagelijkse leven te integreren.

Kortingen.
Daarom bied ik voor de meeste lessen en dansdag-workshops kortingen aan als je regelmatig van plan bent te komen. Kijk daarvoor bij het betreffende aanbod.
Wordt je belemmerd door je financiële situatie om te komen dansen, neem dan contact met me op.

Als je voor het eerst komt bij 5Ritmes of OpenFloor
1. Er zijn geen pasjes te volgen.
2. Op de dansvloer  verschuiven we onze aandacht van praten met woorden naar communiceren met beweging. Het zorgt voor zeer creatieve uitwisselingen.
3. Besef dat als je voor het eerst komt dit best spannend kan zijn. Neem de tijd om te ervaren hoe het gaat, dat te doen wat voor jou werkt en te experimenteren op je eigen manier.  Net als met andere bezigheden die je voor het eerst doet kan het zijn dat het wat tijd en moeite kost voordat je je meer op je gemak voelt in het geheel en het dansen wat meer als vanzelf gaat. Iedereen kan dansen. Ongeacht leeftijd, geslacht, levensverhaal, beperking, ervaring, energie. Het enige wat nodig is, is je bereidheid te willen bewegen.
Omdat iedere dansles weer anders kan zijn, is het raadzaam een aantal keren te komen.
Er zijn dansers die voor de tweede keer komen en er zijn dansers die hier al jaren komen. Maar iedereen kwam ooit voor de eerste keer. Dansers kunnen uitbundig zijn of ingetogen, op zich zelf dansen of juist in contact, verdrietig of juist vrolijk, verlegen of direct, zittend dansen, wervelend door de ruimte of liggend. Iedereen komt om zijn/haar eigen redenen dansen en er is respect voor ieders manier van dansen.
4. De les bestaat uit meerdere gedeeltes: indansen met of zonder begeleiding, introductie en uitleg, dans met begeleiding verweven met de meer vrije wilde dans, verstilling en afronding van de les met meestal ruimte om ervaringen te delen.  Een workshopmiddag of middag heeft weer zijn eigen indeling.
5. Als je geen idee hebt wat je moet doen, probeer dan iets van onderstaande:

Blijf
Zoals bij elke meditatie, afleiding gebeurt en is te verwachten. Steeds weer kun je je aandacht zachtmoedig terug brengen naar de beweging.
Volg je eigen tempo
Ongeacht wat de rest van de dansers doet, luister naar je lichaam. Als je ontspannen meebeweegt met de ‘beat’ dan ‘tank’ je als het ware weer vanzelf bij.
Probeer uit
Rem af, versnel, experimenteer, breek een gewoonte. Als je altijd op jezelf dans, betrek dan eens iemand anders in je dans. Als je liever met een partner danst, probeer dan eens alleen te dansen. Imiteer iemand en kijk hoe dat voelt. Maak je eigen mix van bewegingen van anderen.
Het gaat niet om de muziek
De docent maakt gebruik van muziek om beweging te katalyseren. Hou van de gekozen muziek of haat het, hoe je ermee beweegt is geheel aan jou. Maar gebruik alles als brandstof voor je dans.
Geef niet op
We raken flarden aan van vermoeidheid, verveling, verlegenheid, frustratie of ongemak. Zelfs al je alleen een vinger kan wiebelen of knikken met je hoofd op de beat, blijf dat dan doen totdat er vanzelf iets verandert. Meestal gebeurt dat.  
Geniet
Overmatige serieusheid vertraagd en kan stagneren. 
(Teksten met dank aan Sietske Venema en OpenFloor Movement International )

 

Verantwoordelijkheid.
Je volgt de lessen/workshops geheel op eigen verantwoordelijkheid. Mensen die in behandeling zijn (fysiek of psychisch), medicatie of drugs nemen, dienen dit bij voorkeur op voorhand te melden aan de docent.

Een lichamelijke beperking.
Omdat deze dansvormen gaan over de innerlijke beleving en niet over de uiterlijke vorm, kun je geheel je eigen energie volgen binnen jouw kaders en mogelijkheden. En ook op jouw wijze: je kunt dansen op een stoel, op de grond, op een tafel, stilstaand, alleen met een deel van je lichaam etc….  Wil je hier nog meer informatie over en/of wil je hierover in gesprek, aarzel dan niet contact met me op te nemen.

Aanmelding, wanneer wel/niet nodig.
De open lessen 5Ritmes en OpenFloor zijn open, staan op zichzelf en zijn los te volgen. Je hoeft je dus niet vooraf aan te melden. Ook kun je instromen gedurende het jaar en zo ‘vaak’ of ‘weinig’ komen als je wilt.
Voor het ‘Rondhut’ dansen te Schagen én voor dansworkshops en vaste lessenreeksen is aanmelding vooraf wél nodig. Hoe en bij wie wordt duidelijk als je bij het betreffende aanbod kijkt.  Als je je aanmeldt reserveren wij een plek voor jou, wat kan betekenen dat een andere danser niet kan komen. Daarom gelden er annuleringsvoorwaarden. 

Aanmelden en Annuleringsvoorwaarden

Er zijn 4 inschrijvingsprocedures:

 1. Losse open lessen 
  Inschrijving is niet nodig, je kunt gewoon langs komen. Je betaalt de prijs aan de deur vooraf aan de les.
  Omdat er niet wordt ingeschreven kan ik je niet informeren bij bijvoorbeeld eventuele ziekte of andere redenen dat een les niet kan doorgaan. Houd dus steeds de website in de gaten voor de meest actuele informatie. (Of meld je aan voor de mailinglist.)
  Betaling gebeurt vooraf aan de les aan de deur ter plaatse. Gelieve gepast te betalen. Je kunt steeds een betalingsbewijs krijgen. Facturen zijn ook mogelijk. Bij facturen onder de 30 euro worden 5 euro administratiekosten berekend.
   
 2. Losse open lessen Rondhut/Buitendans te Schagen
  Inschrijving/aanmelden is noodzakelijk want de plaatsen zijn beperkt. Je kunt je bij Hans Nusink aanmelden via telefoonnummer 06-40045717 of via e-mailadres hansnusink@planet.nl
  Je bent definitief ingeschreven als je je naam, telefoonnummer en e-mailadres (indien voorhanden) hebt doorgegeven. Je kan steeds inschrijven tot op de dag van de les. Het kan zijn, indien de les is volgeboekt, dat je op de wachtlijst wordt geplaatst. Houd er dan rekening mee dat je tot op de dag van de les zelf nog gebeld kunt worden dat je toch mee kunt doen. Je ontvangt een bevestiging van je inschrijving. En later misschien nog een mail met wat verdere korte informatie.
  Betaling gebeurt vooraf aan de les ter plaatse. Gelieve gepast te betalen. Je kunt steeds een betalingsbewijs krijgen. Facturen zijn ook mogelijk.
  Annulerinsvoorwaarden. (Geldt niet voor degenen die op de wachtlijst zijn geplaatst). Overweeg je inschrijving goed. Indien je je inschrijft is dit steeds definitief.
  Annuleren gebeurt schriftelijk via e-mail. (En indien niet anders mogelijk telefonisch op de dag zelf met een bevestigende e-mail.) Besef dat anderen op de wachtlijst worden geplaatst en denken niet te kunnen komen omdat jij je hebt opgegeven.
  Annuleren tot op de dag zelf of niet annuleren: 5 euro administratiekosten.

  Wanneer er onvoldoende inschrijvingen zijn, of bij extreme weersomstandigheden, kan de les worden afgelast of worden verplaatst.
   
 3. Workshops en gesloten lessenreeksen
  Inschrijven/aanmelden is is nodig, dit kan via mail, telefonisch contact of sms bij docent Monika Körschner via info@danshetlevennu.nl of 0612602244.
  Je bent definitief ingeschreven als je je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres (indien voorhanden) hebt doorgegeven. Indien je je via Facebook aanmeldt neem ik z.s.m. contact met je op. Je kan steeds inschrijven tot op de dag van de les/workshop of totdat de workshop/lessenreeks volgeboekt is. Je ontvangt een bevestiging van je inschrijving. En later nog een mail/brief met verdere praktische informatie.

  Betaling gebeurt via overschrijving naar rekeningnr.: NL09 INGB 0004788554 ten name van Moving Waves Amstelveen onder vermelding van hetgeen waarvoor je je hebt opgegeven en je eigen naam. Ook kun je contant ter plaatse betalen. Liefst met gepast geld.
  Je kan een factuur of betalingsbewijs aanvragen. Gelieve dit bij inschrijving te vermelden en de juiste gegevens door te geven.
  Overweeg je inschrijving goed. Indien je je inschrijft is dit steeds definitief. Annuleren gebeurt via e-mail, sms of telefonisch (bij voorkeur niet via Facebook).
  . Annuleren tot een week vooraf: 20% van het lesgeld.
  · Annuleren tot twee dagen vooraf: 50% van het lesgeld.
  · Annuleren dag vooraf, op de dag zelf of niet annuleren: 100% van het lesgeld.
  · Vroegtijdige stopzetting en/of missen van lessen: geen terugbetaling mogelijk.  
   
  Wanneer er onvoldoende inschrijvingen zijn, kan de workshop/lessenreeks worden afgelast tot 4 dagen voor de start.

 4. Residentiële meerdaagse workshop
  Informatie volgt half februari 2019

Disclaimer Dancing for Birth.
Dancing for Birth lessen, docenten en begeleiders zijn niet bedoeld en/of bevoegd om diagnoses te stellen, of om medische behandelingen en/of medische adviezen te vervangen.
Zowel deze voor, als iedere andere vorm van inspanning, kan een blessure veroorzaken. O dit risico te verkleinen, wordt er geadviseerd nooit iets te forceren of over te belasten. Als je pijn ervaart of zorgen hebt als de Dancing for Birth lessen neemt of danst, stop hier dan mee en laat je door een medische professional adviseren. Dancing for Birth docenten en organisatoren kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor blessure en/of complicaties die in verband staan of kunnen worden gebracht met Dancing for Birth en/of dans in het algemeen.